ŚNIADANIE:
II ŚNIADANIE:
Kasza manna z musem kiwi – 150g (1,2)
(kasza manna, mleko spożywcze 3,2%, cukier, kiwi/ cynamon)
OBIAD:
Zupa kapuśniak ze świeżej kapusty – 300 ml (6)
(składniki: woda, włoszczyzna mrożona w paski, liść laurowy, ziele angielskie, sól, lubczyk, pieprz, porcja rosołowa drobiowa, kapusta świeża)
Bitki wieprzowe duszone w sosie własnym -150g (1)
(składniki: schab wieprzowy bez kości, woda, cebula, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy uniwersalny 3%, Pieprz czarny, sól)
Kasza gryczana -100g
Buraczki z jabłkiem i cebulką na zimno – 150g
(składniki: buraczki gotowane, jabłko, cebula, sól, pieprz, cukier, olej rzepakowy)
Kompot gruszkowy – 250 ml
(składniki: woda, gruszka, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc – plastry arbuza
KOLACJA:
Cebulaki
(składniki: mąka pszenna, drożdże, sól, pieprz, mleko spożywcze 3,2 %, cukier, jaja, cebula, olej rzepakowy)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser żółty Gouda – 21g (2)
Szynka wieprzowa jak dawniej -18g (1,3,6)
Galaretka z kurczaka z warzywami -23 g
Pomidor -50g
Ogórek kiszony -40g
Kiełki rzodkiewki -1g
Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna, napar bez cukru -250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (cały dzień):
ENERGIA (kcal) 2429
BIAŁKO (g) 121,4
TŁUSZCZE (g) 94,4
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 33,9g
WĘGLOWODANY (g) 273,2
W tym cukry proste (g) 34,3
BŁONNIK POKARMOWY (g) 35,1