ŚNIADANIE:
II ŚNIADANIE
OBIAD:
Barszcz ukraiński – 300 ml (6)
(składniki: woda, buraki, cebula, czosnek, włoszczyzna, zakwas z buraka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, fasola w puszce, czosnek, ziemniaki, porcja rosołowa)
Eskalopka drobiowa – 150g (8)
(składniki: mięso z piersi kurczaka, jaja, sól, pieprz, przyprawy ziołowe)
Ziemniaki z koperkiem – 250g
Surówka z białej rzodkwi – 150g (2,8)
(składniki: biała rzodkiew, jogurt, sól, pieprz, olej rzepakowy, majonez, sok ze świeżej cytryny, koper)
Kompot wieloowocowy – 250 ml
(woda, truskawki mrożone, jagody mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY:
KOLACJA:
Śledzie z cebulką 150 g (9) (składniki: śledzie a’ la Matijas, cebula, olej rzepakowy, pieprz) Pieczywo mieszane – 100g (1) Masło- 15g (2) Ser salami- 20g (2) Szynka wieprzowa jałowcowa – 22g (1,3,6) Polędwica z indyka -20g (1,3,6,7) Pomidor -50gOgórek kiszony– 40g Papryka czerwona -20g Roszponka -5g Kawa zbożowa 250 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2 %, kawa zbożowa) Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml (składniki: herbata czarna, woda) WARTOŚĆ ODŻYWCZA (CAŁY DZIEŃ) ENERGIA (kcal) 2420 BIAŁKO (g) 121 TŁUSZCZE (g) 94,1 W tym nasycone kwasy tłuszczowe(g) 30 WĘGLOWODANY (g) 272,2 W tym cukry proste (g) 42 BŁONNIK POKARMOWY (g) 38 SÓL (g) 6 |