ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 250 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Jajecznica -120g (8)
(składniki: jajka, sól, pieprz, woda)
Pieczywo mieszane -100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser żółty Salami – 15g (2)
Ogonówka wieprzowa krucha – 21 g (1,3,6,7)
Dżem z czarnej porzeczki – 22g
Pomidor -10g
Ogórek świeży -15g
Kakao na mleku – 250ml (2)
(składniki: kakao naturalne, mleko spożywcze 3,2%, cukier)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE:
Sałatka z buraka, gruszki i orzecha włoskiego -120 g (10)
(składniki: burak gotowany, gruszka, orzech włoski, olej rzepakowy, ocet balsamiczny, szpinak liście)
OBIAD:
Zupa gulaszowa – 300 ml (1,6)
(składniki: woda, włoszczyzna mrożona w paski, mięso z łopatki wieprzowej, sól, pieprz, olej rzepakowy, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, ziemniaki, papryka, papryka słodka mielona, tymianek)
Pulpeciki w sosie pomidorowym – 180 g (1, 2,6,8)
(składniki: mięso mielone z kurczaka, jaja, sól, pieprz, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, przyprawy) Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g
Warzywa gotowane: brokuły, kalafior, marchew – 150g
Woda z cytryną – 250 ml
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc – kiwi
KOLACJA:
Makaron łazanki z kiszoną kapustą – 200 g (1)
(składniki: makaron łazanki, kiszona kapusta, sól, pieprz, przyprawy ziołowe, pieczarki)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło -15g (2)
Ser gouda – 21g (2)
Szynka wieprzowa gospodarza – 20g (1,3,6)
Ogonówka wieprzowa wędzona -20g (1,3,6,7)
Pomidor -10g
Ogórek konserwowy– 20g
Ogórek świeży – 20g
Kawa zbożowa na mleku – 250 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2 %, kawa zbożowa)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (razem cały dzień):
ENERGIA (kcal) 2435
BIAŁKO (g) 121,7
TŁUSZCZE (g) 94,6
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 36
WĘGLOWODANY (g) 273,9
W tym cukry proste (g) 41
BŁONNIK POKARMOWY (g) 42
SÓL (g) 5,7
w tym dodawana