ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Bagietka pełnoziarnista z pastą jajeczną i rzodkiewką -35g (1,2)
(składniki: bułka pszenno -żytnia, jaja, jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, ogórek świeży, szczypiorek)
Sałatka z kapustą pekińską – 150g
(składniki: kapusta pekińska, pomidor, oliwki, bazylia, sól, pieprz, sok z cytryny, olej rzepakowy)
Ser żółty Gouda – 21g (2)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Szynka wieprzowa jak dawniej – 20g (3,6,7)
Polędwica z indyka- 20g (1,3,6,7)
Dżem truskawkowy – 22g
Pomidor -50g
Ogórek konserwowy – 20g
Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250ml (2)
(składniki: kawa zbożowa inka, woda)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE:
Granola z jogurtem, owocem i cynamonem – 30g (1,2,6)
(składniki: jogurt jagodowy, jogurt naturalny, płatki owsiane, płatki żytnie, żurawina suszona, pomarańcza, cynamon)
OBIAD:
Zupa ogórkowa 300 ml (6)
(składniki: woda, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie)
Gulasz mięsno – warzywny – 250g (1,2,6)
(składniki: łopatka wieprzowa, woda, cebula, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy uniwersalny 3%, pieprz czarny, sól, zioła, marchew, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy)
Kasza jęczmienna pęczak – 74 g (1)
Buraczki gotowane 160g
(składniki: buraki, olej rzepakowy, cukier, sok ze świeżej cytryny)
Kompot wieloowocowy 250 ml
(składniki: woda, mieszanka kompotowa: jagody mrożone, porzeczki mrożone, truskawki mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY:
Pączek z dżemem -150g (1,2,8)
KOLACJA:
Fasolka po bretońsku -200g (1, 6,7)
(składniki: fasola ,,biały Jaś’, kiełbasa śląska, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cebula)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser gouda – 21g (2)
Szynka wieprzowa krucha – 20g (1,3,6)
Szynka wieprzowa konserwowa -18g (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 40g
Szpinak -5g
Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna -250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (RAZEM CAŁY DZIEŃ)ENERGIA (kcal) 2450,5BIAŁKO (g) 122,5TŁUSZCZE (g) 87,1W tym nasycone kwasy tłuszczowe 35,8 gWĘGLOWODANY (g) 306,3gW tym cukry proste (g) 52,1 gBŁONNIK POKARMOWY (g) 38,1 |