ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Sałatka z kapustą pekińską – 150g
(składniki: kapusta pekińska, pomidor, fasola czerwona konserwowa, kukurydza żółta konserwowa, bazylia, sól, pieprz, ogórek świeży, olej rzepakowy)
Jajko gotowane na miękko -60 g (8)
Ser żółty Salami – 15g (2)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Kiełbasa krakowska – 20g (3,6,7)
Polędwica z indyka- 20g (1,3,6,7)
Dżem z czarnej porzeczki- 22g
Sałata lodowa -5g
Pomidor -50g
Ogórek świeży -55g
Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250ml (2)
(składniki: kawa zbożowa inka, woda)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE:
Pieczywko żytnie z pastą paprykową – 30g (1,2,6)
(składniki: pieczywko żytnie, serek twarogowy, papryka mielona, szczypiorek, jogurt naturalny, sól, pieprz, bazylia, koncentrat pomidorowy, szczypiorek)
OBIAD:
Krem z brokuł z prażonym słonecznikiem – 300 ml (2,6)
(składniki: woda, włoszczyzna mrożona w paski, porcja rosołowa drobiowa, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mleko spożywcze 3,2 %, brokuły mrożone, słonecznik łuskany, olej rzepakowy)
Pieczeń ze schabu pieczona w sosie własnym – 150g (1,2,8)
(składniki: schab wieprzowy bez kości, mąka pszenna, mleko spożywcze 3,2%, sól, pieprz, majeranek, papryka mielona ostra, tymianek, olej rzepakowy)
Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g
Surówka Colesław– 150g (2)
(składniki: kapusta biała, marchew, sól, pieprz, olej rzepakowy, sok z cytryny)
Kompot wieloowocowy – 250 ml
(składniki: kapusta biała, cebula, marchew, olej rzepakowy, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA:
Sałatka z kurczakiem, ryżem i brzoskwinią – 160g (2,8)
(składniki: mięso z piersi kurczaka pieczone, ryż biały gotowany, brzoskwinie w puszce, por, czerwona fasola konserwowa, sól, pieprz, majonez, jogurt naturalny)
Śledzie po kaszubsku – 130g (9)
(składniki: śledzie a’ la matijas, cebula, koncentrat pomidorowy, pieprz, majeranek, ocet spirytusowy, śliwki suszone, ogórek kiszony)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło 15g (2)
Ser Gouda 21 g (2)
Polędwica sopocka – 20g (1,3,6)
Szynka wieprzowa jak dawniej (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 80g
Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2384
BIAŁKO (g) 119,2
TŁUSZCZE (g) 92,7
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 27
WĘGLOWODANY (g) 268,2
W tym cukry proste (g) 43,8
BŁONNIK POKARMOWY (g) 35
SÓL (g) 8