ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Sałatka jarzynowa 100g (2, 6,7,8)
(jajko gotowane, groszek konserwowy, marchew, seler, pietruszka, musztarda, majonez, sól, pieprz)
Ser żółty Gouda- 23g (2)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Kiełbasa krakowska – 20g (3,6,7)
Szynka wieprzowa- 20g (1,3,6,7)
Dżem truskawkowy – 22g
Kiwi – 30g
Pomidor -50g
Ogórek świeży -55g
Kawa zbożowa– 250ml (2)
(składniki: woda, kawa zbożowa)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE:
Sok wyciskany z jabłkiem i pietruszką -250 ml
OBIAD:
Zupa pomidorowa z makaronem-300 ml (1,2,6)
(składniki: woda, włoszczyzna krojona w paski mrożona, wkładka mięsa wieprzowego, cebula, czosnek, por, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, makaron świderki)
Stek drobiowy pieczony z ogórkiem kiszonym -160 g (1,2)
(składniki: mięso mielone z piersi kurczaka, jaja, bułka tarta, sól, pieprz, ogórek kiszony, olej rzepakowy)
Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g
Surówka z kalafiora, kukurydzy i koperku – 150g (1,2)
(składniki: kalafior mrożony, kukurydza żółta konserwowa, koper, majonez, sól, pieprz)
Woda z cytryną – 250 ml
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA:
Kiełbasa biała parzona -100g (1,3,6,7)
Klopsiki gotowane w occie (1)
(składniki: mięso mielone z kurczaka, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ocet spirytusowy, woda, cukier)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser Gouda – 23g (2)
Polędwica sopocka – 20g (1,3,6)
Szynka wieprzowa jak dawniej – 20g (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 80g
Szpinak świeży -1g
Kawa zbożowa – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa inka, woda)
Mleko spożywcze 3,2 % – 250 ml (2)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2406
BIAŁKO (g) 120,3
TŁUSZCZE (g) 93,5
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 27
WĘGLOWODANY (g) 270,6
W tym cukry proste (g) 42
BŁONNIK POKARMOWY (g) 36
SÓL (g) 7