ŚNIADANIE:
II ŚNIADANIE:
OBIAD:
Zupa ogórkowa – 300 ml (6)
(składniki: woda, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie)
Gulasz mięsno – warzywny – 250g (1,2,6)
(składniki: łopatka wieprzowa, woda, cebula, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy uniwersalny 3%, pieprz czarny, sól, zioła, marchew, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy)
Kasza jęczmienna pęczak – 74 g (1)
Buraczki gotowane – 160g
(składniki: buraki, olej rzepakowy, cukier, sok ze świeżej cytryny)
Kompot wieloowocowy – 250 ml
(składniki: woda, mieszanka kompotowa: jagody mrożone, porzeczki mrożone, truskawki mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc – banan
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (RAZEM CAŁY DZIEŃ) ENERGIA (kcal) 2450,5 BIAŁKO (g) 122,5 TŁUSZCZE (g) 87,1 W tym nasycone kwasy tłuszczowe 35,8 g WĘGLOWODANY (g) 306,3g W tym cukry proste (g) 52,1 g BŁONNIK POKARMOWY (g) 38,1 |
KOLACJA:
Fasolka po bretońsku – 200g (1, 6,7)
(składniki: fasola ,,biały Jaś’, kiełbasa śląska, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cebula)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser żółty Salami – 15 g (2)
Szynka wieprzowa krucha – 20g (1,3,6)
Szynka wieprzowa konserwowa -23 g (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 30g
Rukola -1g
Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa Inka, woda)
Herbata czarna, napar bez cukru -250 ml