ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Jajecznica ze szczypiorkiem -130g (8)
(składniki: jajka, sól, pieprz, woda, szczypiorek)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser żółty Gouda – 21g (2)
Schab wieprzowy długowędzony – 20g (3,6,7)
Szynka wieprzowa jak dawniej – 20 g (1,3,6,7)
Dżem wiśniowy – 22g
Pomidor -10g
Ogórek świeży -30g
Kawa zbożowa 250ml (2)
(składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2%)
Mleko spożywcze 3,2% – 250 ml (2)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE:
Jogurt z granolą i owocem – 120 g (1,2)
(składniki: jogurt naturalny, płatki owsiane, żurawina, sok z pomarańczy, słonecznik pieczone, jabłko prażone)
OBIAD:
Zupa tajska – 300 ml ( 6)
(składniki: woda, mleko kokosowe, limonka, liście limonki, pasta curry, włoszczyzna mrożona w paski, mięso z piersi kurczaka, imbir, kurkuma, sól, pieprz)
Sznycel drobiowy z pieca -150 g
(składniki: mięso z piersi kurczaka, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka mielona słodka, czosnek sypki, zioła prowansalskie)
Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g
Buraczki gotowane – 150g
(składniki: buraki gotowane. sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz)
Woda z cytryną – 250 ml
POSIŁEK DODATKOWY: pomarańcza
KOLACJA:
Leczo warzywne z kiełbasą – 300 g (1,2,5,6,7)
(składniki: kiełbasa śląska, cukinia, papryka czerwona mrożona, cebula, czosnek ząbek, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, papryka mielona słodka, sól, pieprz)
Pasta pieczarkowa – 18 g (łyżka) (2, 7, 8)
(składniki: jogurt naturalny, pieczarki świeże, sól, pieprz, serek twarogowy, jajko gotowane, szczypiorek)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło 15g (2)
Ser Gouda 23g (2)
Polędwica sopocka – 20g (1,3,6)
Szynka wieprzowa gospodarza- 20g (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 40g
Sałata lodowa -5g
Kawa zbożowa – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa inka, woda)
Mleko spożywcze 3,2 % – 250 ml (2)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2397
BIAŁKO (g) 119,8
TŁUSZCZE (g) 93,2
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 29
WĘGLOWODANY (g) 269,6
W tym cukry proste (g) 45
BŁONNIK POKARMOWY (g) 36
SÓL (g) 7,2