ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Bagietka pszenna z roszponką, pastą pomidorową i ogórkiem świeżym (1,2,6)
(składniki: bagietka pszenna, roszponka, ser twarogowy, koncentrat pomidorowy, bazylia, sól, pieprz, ogórek świeży)
Ser twarogowy półtłusty -50 g (2)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Szynka wieprzowa krucha – 20g (3,6,7)
Polędwica sopocka- 20g (1,3,6,7)
Dżem z czarnej porzeczki- 22g
Sałata lodowa -5g
Pomidor -50g
Ogórek świeży -55g
Kakao na mleku – 250ml (2)
(składniki: kakao, mleko spożywcze 3,2%, cukier)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE:
Sałatka z selera naciowego, jabłka, słonecznika w sosie jogurtowym – 150g (2,8)
(składniki: seler naciowy, jabłko, słonecznik prażony, jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, zioła prowansalskie, pietruszka liście)
OBIAD:
Zupa koperkowa – 300 ml (2,6)
(składniki: woda, włoszczyzna mrożona w paski, koper liście, porcja rosołowa drobiowa, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mleko spożywcze 3,2 %)
Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym – 150g (1,2,8)
(składniki: jaja, ziemniaki gotowane, sól, pieprz, pieczarki, śmietana 30%, tymianek, mąka pszenna)
Ziemniaki – 250g
Kapusta czerwona na ciepło – 150g
Kompot wieloowocowy – 250 ml
(składniki: woda, mieszanka kompotowa: jagody mrożone, porzeczki mrożone, truskawki mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA:
Sałatka z tuńczykiem – 160g (2, 8,9)
(składniki: tuńczyk w wodzie z puszki, ryż brązowy, jogurt naturalny, majonez, szczypiorek, ogórek konserwowy, kukurydza konserwowa, pieprz)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło 15g (2)
Ser Salami 15g (2)
Polędwica sopocka – 20g (1,3,6)
Kurczak w galarecie z warzywami (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 80g
Sałata lodowa -5g
Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2377
BIAŁKO (g) 118,8
TŁUSZCZE (g) 92,4
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 26,9
WĘGLOWODANY (g) 267,4
W tym cukry proste (g) 44
BŁONNIK POKARMOWY (g) 36
SÓL (g) 7,5