ŚNIADANIE:
- Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2)
- (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
- Sałatka z kapustą pekińską, pomarańczą w sosie jogurtowo – ziołowym – 150g
- (składniki: kapusta pekińska, jogurt naturalny, pomarańcza, bazylia, sól, pieprz, ogórek świeży, olej rzepakowy)
- Jajko gotowane na miękko -60 g (8)
- Ser żółty Salami – 15g (2)
- Pieczywo mieszane 100g (1)
- Masło – 15g (2)
- Kiełbasa krakowska – 20g (3,6,7)
- Szynka wieprzowa konserwowa – 20g (1,3,6,7)
- Dżem wiśniowy – 22g
- Pomidor -20g
- Ogórek świeży -30 g
- Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250ml (2)
- (składniki: kawa zbożowa inka, woda)
- Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE:
- Pieczywko żytnie z pastą paprykową – 30g (1,2,6)
- (składniki: pieczywko żytnie, serek twarogowy, papryka mielona, szczypiorek, jogurt naturalny, sól, pieprz, bazylia, koncentrat pomidorowy, szczypiorek)
OBIAD:
- Krem z brokuł z prażonym słonecznikiem – 300 ml (2,6)
(składniki: woda, włoszczyzna mrożona w paski, porcja rosołowa drobiowa, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mleko spożywcze 3,2 %, brokuły mrożone, słonecznik łuskany, olej rzepakowy)
- Pieczeń ze schabu pieczona w sosie własnym – 150g (1,2,8)
- (składniki: schab wieprzowy bez kości, mąka pszenna, mleko spożywcze 3,2%, sól, pieprz, majeranek, papryka mielona ostra, tymianek, olej rzepakowy)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g
- Surówka z czerwonej kapusty– 150g (2)
- (składniki: kapusta czerwona, marchew, sól, pieprz, olej rzepakowy, sok z cytryny)
- Kompot wieloowocowy – 250 ml
- (składniki: kapusta biała, cebula, marchew, olej rzepakowy, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc – mandarynka
KOLACJA:
- Sałatka z kurczakiem, ryżem i brzoskwinią – 160g (2,8)
- (składniki: mięso z piersi kurczaka pieczone, ryż biały gotowany, brzoskwinie w puszce, por, czerwona fasola konserwowa, sól, pieprz, majonez, jogurt naturalny)
- Pieczywo mieszane 100g (1)
- Masło 15g (2)
- Ser żółty Gouda 21 g (2)
- Polędwica sopocka – 20g (1,3,6)
- Szynka wieprzowa jak dawniej (1,3,6)
- Pomidor -40g
- Ogórek kiszony – 30g
- Roszponka -1g, pomarańcza-20g
- Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
- (składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%)
- Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień):
- ENERGIA (kcal) 2384
- BIAŁKO (g) 119,2
- TŁUSZCZE (g) 92,7
- W tym nasycone kwasy tłuszczowe 27
- WĘGLOWODANY (g) 268,2
- W tym cukry proste (g) 43,8
- BŁONNIK POKARMOWY (g) 35
SÓL (g) 8