ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Jajko gotowane na miękko -60 g (8)
Mix sałat z pomidorem i ogórkiem w sosie winegret -100g (7)
(składniki: sałata lodowa, roszponka, ogórek świeży, pomidor, cebula, olej rzepakowy, musztarda, pieprz, sok z cytryny, kukurydza żółta konserwowa)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser żółty Gouda – 21g (2)
Szynka wieprzowa krucha – 20g (3,6,7)
Polędwica z indyka- 20g (1,3,6,7)
Dżem truskawkowy – 22g
Kiełki rzodkiewki – 1g
Pomidor -50g
Ogórek świeży -55g
Szpinak, pietruszka liście -1g
Kawa zbożowa 250ml (2)
(składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2%)
Mleko spożywcze 3,2% – 250 ml (2)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE:
Kanapka z chleba żytniego razowego z pastą brokułową i oliwkami – 35 g (1,2)
(składniki: chleb żytni razowy ze słonecznikiem, serek twarogowy, brokuły gotowane, ząbek czosnku, sól, pieprz, bazylia, oliwki konserwowe czarne)
OBIAD:
Zupa – krem z pieczarek – 300 ml (2, 6)
(składniki: pieczarki krojone, włoszczyzna mrożona pokrojona w paski, cebula, mleko spożywcze 3,2%, sól, pieprz, pietruszka natka, olej rzepakowy, kminek)
Pierś z kurczaka z serem Mozarella i brzoskwinią -160 g (2)
(składniki: mięso z piersi kurczaka, brzoskwinia krojona w syropie z puszki, sól, pieprz, ser Mozarella)
Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g
Marchewka z groszkiem gotowana – 150g (1)
(składniki: marchew z groszkiem mrożona, mąka pszenna, kwasek cytrynowy, sól, pieprz, olej rzepakowy)
Woda z cytryną – 250 ml
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA:
Skrzydełka pieczone w sezamie – 110 g (5)
(składniki: skrzydełka kurczaka, sezam, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, papryka mielona słodka, sól, pieprz)
Sos czosnkowy – 18 g (łyżka) (2, 7, 8)
(składniki: jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól, pieprz, majonez)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło 15g (2)
Ser Gouda 23g (2)
Polędwica sopocka – 20g (1,3,6)
Szynka wieprzowa jak dawniej – 20g (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 80g
Szpinak świeży -1g
Kawa zbożowa – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa inka, woda)
Mleko spożywcze 3,2 % – 250 ml (2)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2401
BIAŁKO (g) 120
TŁUSZCZE (g) 93,3
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 26
WĘGLOWODANY (g) 270,1
W tym cukry proste (g) 42
BŁONNIK POKARMOWY (g) 35
SÓL (g) 8