ŚNIADANIE:
II ŚNIADANIE:
Kasza manna z musem brzoskwiniowym i rodzynkami – 160g (1,2)
(kasza manna, mleko spożywcze 3,2%, mus brzoskwiniowy, rodzynki suszone)
OBIAD:
Zupa kapuśniak ze świeżej kapusty – 300 ml (6)
(składniki: woda, włoszczyzna mrożona w paski, liść laurowy, ziele angielskie, sól, lubczyk, pieprz, porcja rosołowa drobiowa, kapusta świeża)
Bitki wieprzowe duszone w sosie własnym -150g (1)
(składniki: schab wieprzowy bez kości, woda, cebula, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy uniwersalny 3%, Pieprz czarny, sól)
Kasza gryczana -100g
Buraczki z jabłkiem i cebulką– 150g
(składniki: buraki, sól, pieprz, cukier, olej rzepakowy, sok ze świeżej cytryny, cebula, jabłko)
Kompot wieloowocowy – 250 ml
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA:
Cebulaki
(składniki: mąka pszenna, drożdże, sól, pieprz, mleko spożywcze 3,2 %, cukier, jaja, cebula, olej rzepakowy)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło – 15g (2)
Serek twarogowy Piątnica – 20g (2)
Szynka wieprzowa jak dawniej -18g (1,3,6)
Galaretka z kurczaka z warzywami -23 g
Pomidor -50g
Ogórek kiszony -40g
Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa Inka, woda)
Herbata czarna, napar bez cukru -250 ml
(Składniki: herbata czarna Saga, woda)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (cały dzień):
ENERGIA (kcal) 2429
BIAŁKO (g) 121,4
TŁUSZCZE (g) 94,4
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 33,9g
WĘGLOWODANY (g) 273,2
W tym cukry proste (g) 34,3
BŁONNIK POKARMOWY (g) 35,1