ŚNIADANIE:
- Zupa mleczna z makaronem – 400 ml (1,2)
- (składniki: mleko spożywcze 3,2% , makaron świderki, cukier)
- Omlet z cukinią – 140g (8)
- (składniki: jajka, sól, pieprz, woda, szczypiorek, cukinia)
- Twarożek ze szczypiorkiem – 50g (2)
- (składniki: ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, sól, pieprz, szczypiorek)
- Pieczywo mieszane – 100g (1)
- Masło – 15g (2)
- Kiełbasa krakowska – 20g (3,6,7)
- Polędwica z indyka – 21 g (1,3,6,7)
- Kurczak w galarecie z warzywami – 23 g (1,3,6,7)
- Dżem wiśniowy – 22g
- Pomidor -40g
- Ogórek świeży -40g
- Szpinak liście – 1g
- Kakao na mleku – 250ml (2)
- (składniki: kakao, cukier, mleko spożywcze 3,2%)
- Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE:
- Tortillki z serkiem, szynką i warzywami – 120 g (1,2)
- (składniki: tortilla pszenna, serek śmietankowy, kapusta pekińska, ogórek świeży, szynka wieprzowa i papryka, pomidor, zioła prowansalskie)
OBIAD:
- Zupa jarzynowa – 300 ml (2, 6)
- (składniki: woda, porcja drobiowa rosołowa, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mleko spożywcze 3,2%, kalafior mrożony brokuł mrożony, włoszczyzna mrożona w paski, lubczyk)
- Gulasz mięsno – warzywny – 250g (1,2,6)
(składniki: łopatka wieprzowa, woda, cebula, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy uniwersalny 3%, pieprz czarny, sól, zioła, marchew, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy)
Kasza jęczmienna pęczak – 74 g (1)
Buraczki gotowane -160g
(składniki: buraki, olej rzepakowy, cukier, sok ze świeżej cytryny, sól, pieprz, cukier)
Woda z cytryną -250 ml
(składniki: woda, cytryna)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc – pomarańcza
KOLACJA:
- Kiełbasa biała gotowana – 100 g (2,3,6,7)
- Pieczywo mieszane- 100g (1)
- Masło – 15g (2)
- Ser żółty Gouda – 21g (2)
- Polędwica sopocka – 20g (1,3,6)
- Szynka wieprzowa gospodarza- 20g (1,3,6)
- Pomidor -50g
- Ogórek kiszony – 40g
- Sałata lodowa -5g
- Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250 ml (1,2)
- (składniki: kawa zbożowa inka, woda)
- Mleko spożywcze 3,2 % – 250 ml (2)
- Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień):
- ENERGIA (kcal) 2382
- BIAŁKO (g) 119,1
- TŁUSZCZE (g) 92,6
- W tym nasycone kwasy tłuszczowe 27,8
- WĘGLOWODANY (g) 267,9
- W tym cukry proste (g) 47
- BŁONNIK POKARMOWY (g) 34
SÓL (g) 7