ŚNIADANIE:
- Płatki owsiane na mleku– 400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Bagietka pełnoziarnista z pastą jajeczną – 120 g (1, 2, 7, 8)
(składniki: bagietka pszenna, pasta jajeczna: jajka, majonez, jogurt naturalny 2%, sól, pieprz, pietruszka liście)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser żółty Gouda- 21g (2)
Szynka wieprzowa krucha – 22g (3,6,7)
Polędwica z indyka – 20g (1,3,6,7)
Dżem truskawkowy -22g
Pomidor -50g
Ogórek kiszony -40g, szpinak liście – 1g
Kawa zbożowa na mleku- 250ml (2)
(składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna – 250 ml
II ŚNIADANIE:
Granola z jogurtem, pomarańczą i cynamonem – 160g (1,2)
(składniki: granola: płatki owsiane, otręby owsiane, płatki żytnie, żurawina suszona, słonecznik, pomarańcza, cynamon)
OBIAD:
- Zupa ogórkowa – 300 ml (6)
- (składniki: woda, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie)
- Pierś z kurczaka pieczona ze szpinakiem, pomidorem suszonym i serem Mozarella -160 g (2)
- (składniki: mięso z piersi kurczaka, suszone pomidory, szpinak mrożony, czosnek, sól, pieprz, bazylia, ser Mozarella)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g
- Surówka z marchewki z chrzanem – 150g
- (składniki: marchew, chrzan, olej rzepakowy, sól, pieprz, cukier)
- Kompot wieloowocowy -250 ml
- (skład: woda, maliny mrożone, borówki mrożone, wiśnie mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY: OWOC
KOLACJA:
- Fasolka po bretońsku – 200g (1, 6,7)
- (składniki: fasola ,,biały Jaś’, kiełbasa śląska, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cebula)
- Pieczywo mieszane – 100g (1)
- Masło – 15g (2)
- Ser gouda – 21g (2)
- Szynka wieprzowa krucha – 20g (1,3,6)
- Kiełbasa krakowska -18g (1,3,6)
- Pomidor -50g
- Ogórek kiszony – 40g
- Szpinak -5g
- Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
- (składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2% tłuszczu)
- Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (RAZEM CAŁY DZIEŃ):
ENERGIA (kcal) 2450,5
BIAŁKO (g) 122,5
TŁUSZCZE (g) 87,1
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 35,8
WĘGLOWODANY (g) 306,3
W tym cukry proste (g) 52,1
BŁONNIK POKARMOWY (g) 38,1
SÓL (g) 6