ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Makrela wędzona – 60g (9)
Ser twarogowy półtłusty – 50g (2)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Kurczak z warzywami w galarecie- 23g (3,6,7)
Kiełbasa krakowska – 15g (1,3,6,7)
Ser żółty Gouda – 21g (2)
Dżem z czarnej porzeczki-22g
Pomidor -50g
Ogórek świeży -20g, marchewka surowa -20g
rukola -1g, plastry cytryny -8g
Kakao na mleku– 250ml (2)
(składniki: kakao, mleko spożywcze 3,2%, cukier)
Herbata czarna, napar bez cukru– 250 ml
II ŚNIADANIE
Chlebek bananowy -60g (1,8)
(składniki: banany, mąka pszenna, jaja, cukier, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, sól)
OBIAD
Zupa pomidorowa z makaronem-300 ml (1,2,6)
(składniki: woda, włoszczyzna krojona w paski mrożona, wkładka mięsa wieprzowego, cebula, czosnek, por, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce, makaron świderki)
Ryba w sosie koperkowym-160 g (1,2,9)
(składniki: dorsz pieczony, sól, pieprz, zioła, olej rzepakowy, koper, jogurt naturalny, mąka pszenna)
Ziemniaki gotowane – 250g
Surówka z kapusty kiszonej -150g
(składniki: kapusta kiszona, marchew, olej rzepakowy, pieprz, sól, cukier, sok ze świeżej cytryny, pietruszka liście)
Kompot wieloowocowy – 250 ml
(składniki: woda, mieszanka kompotowa: jagody mrożone, porzeczki mrożone, truskawki mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA
Placuszki z kiszonej kapusty – 60g (1,2)
(składniki: jaja, mleko spożywcze 3,2%, mąka pszenna, kapusta kiszona, cebula, olej rzepakowy)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło 15g (2)
Ser Salami 15g (2)
Polędwica sopocka – 20g (1,3,6)
Kurczak w galarecie z warzywami (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 80g
Sałata lodowa -5g
Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2388,1
BIAŁKO (g) 119,4
TŁUSZCZE (g) 92,8
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 28,9
WĘGLOWODANY (g) 268,6
W tym cukry proste (g) 42
BŁONNIK POKARMOWY (g) 32
SÓL (g) 7,2