ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Tosty pełnoziarniste z szynką, serem i ziołami – 35 g (1,2,3,6,7)
(składniki: chleb pszenno -żytni, ser żółty, szynka wieprzowa, tymianek)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Pieczeń rzymska – 22g (1,2,8)
Szynka wieprzowa jak dawniej – 20g (1,3,6,7)
Ser żółty Salami – 15g (2)
Dżem truskawkowy -22g
Pomidor -5 g
Ogórek świeży -20g
Papryka czerwona – 20g
Kawa zbożowa z mlekiem– 250ml
(składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%, cukier) (1,2)
Herbata czarna, napar bez cukru– 250 ml
II ŚNIADANIE:
Pieczywko żytnie z pastą z zielonego groszku – 35g (1,2)
(składniki: pieczywko żytnie, serek twarogowy, sól, pieprz, groszek zielony konserwowy, pomidor, kiełki rzodkiewki)
OBIAD:
Zupa buraczkowa – 300 ml (2,6)
(składniki: włoszczyzna mrożona w paski, woda, zakwas buraczany, buraki, czosnek, porcja rosołowa drobiowa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, ocet)
Kotleciki w płatkach owsianych pieczone -150g (1,2,8)
(składniki: mięso z piersi kurczaka, olej rzepakowy, płatki kukurydziane i płatki owsiane, jaja, sól, pieprz, majonez, papryka mielona wędzona, zioła prowansalskie)
Ziemniaki z koperkiem -250g
Sałata lodowa z pomidorem i cebulką
w sosie winegret -150g
(składniki: sałata lodowa, pomidor, cebula, olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sól, pieprz)
Kompot wieloowocowy – 250 ml
(składniki: woda, mieszanka kompotowa: jagody mrożone, porzeczki mrożone, truskawki mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA:
Sałatka ziemniaczana -150 g (2,7,8)
(składniki: ziemniaki gotowane, ogórki konserwowe, por, koperek, jajko, majonez, sól, pieprz, koperek)
Pasztet z soczewicy i marchewki – 50g (8)
(składniki: soczewica gotowana, jajko, sól, pieprz, marchew, cebula, czosnek, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, olej rzepakowy)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser Gouda – 21g (2)
Kurczak z warzywami w galarecie – 23 g (1,3,6)
Szynka wieprzowa krucha- 20g (1,3,6)
Pomidor -50g
Papryka czerwona -20g
Ogórek kiszony – 40g
Roszponka -1 g
Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2409
BIAŁKO (g) 120,4
TŁUSZCZE (g) 93,6
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 37
WĘGLOWODANY (g) 271
W tym cukry proste (g) 48
BŁONNIK POKARMOWY (g) 36
SÓL (g) 6