ŚNIADANIE:
- Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
- Makrela wędzona – 60g (9)
- Twarożek z jogurtem – 60 g (2)
- (Składniki: ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, sól, pieprz)
- Pieczywo mieszane 100g (1)
- Masło – 15g (2)
- Szynka wieprzowa gospodarza – 21g (1,3,6,7)
- Szynka wieprzowa konserwowa – 20 g (1,3,6,7)
- Dżem z czarnej porzeczki-22g
- Pomidor -30g
- Ogórek świeży -20g, szpinak i jarmuż świeży
- Kakao na mleku– 250ml (2)
- (składniki: kakao, mleko spożywcze 3,2%, cukier)
- Herbata czarna, napar bez cukru– 250 ml
II ŚNIADANIE:
- Chlebek bananowy -80g (1,8)
- (składniki: banany, mąka pszenna, jaja, cukier, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, sól)
OBIAD:
- Zupa porowa z kluseczkami-300 ml (1,2,6)
- (składniki: woda, por, włoszczyzna krojona w paski mrożona, wkładka mięsa wieprzowego, cebula, czosnek, por, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka pszenna)
- Ryba pieczona – 160 g (1,2,9)
- (składniki: dorsz pieczony, sól, pieprz, zioła, olej rzepakowy, koper)
- Ziemniaki gotowane – 250g
- Surówka z białej rzodkwi -150g
- (składniki: biała rzodkiew, jogurt naturalny, pieprz, sól)
- Kompot wieloowocowy – 250 ml
- (składniki: woda, mieszanka kompotowa: jagody mrożone, porzeczki mrożone, truskawki mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc – banan
KOLACJA:
- Placki z kiszonej kapusty – 150g (1,2,8)
- (składniki: kapusta kiszona, jajko, sól, pieprz, kminek, mleko spożywcze 3,2 %, mąka pszenna, olej rzepakowy )
- Pieczywo mieszane – 100g (1)
- Masło – 15g (2)
- Ser żółty Salami – 15g (2)
- Polędwica sopocka – 20g (1,3,6)
- Kurczak w galarecie z warzywami -23g (1,3,6)
- Pomidor -40g
- Ogórek kiszony – 40g
- Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
- (składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%)
- Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień):
- ENERGIA (kcal) 2388,1
- BIAŁKO (g) 119,4
- TŁUSZCZE (g) 92,8
- W tym nasycone kwasy tłuszczowe 28,9
- WĘGLOWODANY (g) 268,6
- W tym cukry proste (g) 42
- BŁONNIK POKARMOWY (g) 32
- SÓL (g) 7,2