ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , Płatki owsiane, cukier)
Makrela wędzona – 60g (9)
Ser twarogowy półtłusty – 50g (2)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło – 15g (2)
Szynka wieprzowa jak dawniej – 21g (3,6,7)
Kurczak w galarecie z warzywami – 23g (1,3,6,7)
Dżem truskawkowy-22g
Pomidor -50g
Ogórek świeży -20g
Rukola -1g
Kawa zbożowa z mlekiem– 250ml
(składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%, cukier) (1,2)
Herbata czarna, napar bez cukru– 250 ml
II ŚNIADANIE
Kanapka razowa z pastą pomidorową, oliwkami i tymiankiem -35g (1,2,6)
(składniki: pieczywo pszenno – żytnie ze słonecznikiem, ser twarogowy, sól, pieprz, tymianek, oliwki czarne, koncentrat pomidorowy, pomidor)
OBIAD
Zupa węgierska -300 ml (1,6)
(składniki: woda, włoszczyzna krojona w paski mrożona, wkładka mięsa wieprzowego, cebula, czosnek, ziemniaki, mąka pszenna, olej rzepakowy, pietruszka liście, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, mielona papryka wędzona, liść laurowy, ziele angielskie)
Dorsz pieczony w sosie cytrynowym 150g (1,2, 9)
(składniki: dorsz, mąka pszenna, sól, pieprz, jogurt naturalny, mleko spożywcze 3,2%, cytryna pieprz cytrynowy)
Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g
Surówka z kapusty czerwonej -150g
(składniki: kapusta czerwona świeża, olej rzepakowy, pieprz, sól, cukier, sok ze świeżej cytryny)
Kompot wieloowocowy
(jagody mrożone, borówka mrożona, wiśnie mrożone, cukier, woda)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA
Racuszki drożdżowe z jabłkiem – 80g (1,2, 8)
(składniki: jaja, mleko spożywcze 3,2%, mąka pszenna, drożdże spożywcze, cukier, cukier waniliowy, jabłka prażone mus, olej rzepakowy)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło 15g (2)
Ser Salami 15g (2)
Polędwica sopocka – 20g (1,3,6)
Kurczak w galarecie z warzywami (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 80g
Sałata lodowa -5g
Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2395
BIAŁKO (g) 119,7
TŁUSZCZE (g) 93,1
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 32
WĘGLOWODANY (g) 269,4
W tym cukry proste (g) 41
BŁONNIK POKARMOWY (g) 30
SÓL (g) 7,6