ŚNIADANIE:
Zupa mleczna z płatkami owsianymi – 400 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Jajecznica – 160g (8)
(składniki: jajka, sól, pieprz, woda)
Twarożek z jogurtem i rzodkiewkami -60 g (2)
(Składniki: ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, sól, pieprz, rzodkiewki)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Kiełbasa drobiowa – 15g (3,6,7)
Szynka wieprzowa jak dawniej – 23g (1,3,6,7)
Dżem z czarnej porzeczki – 22g
Kiełki rzodkiewki – 1g, Pietruszka, liście, Gruszka – 45g
Pomidor -50g
Ogórek świeży -55g
Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250ml
(składniki: kawa zbożowa, woda)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE:
Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem -150g (2, 8, 9)
(składniki: tuńczyk w puszce, ogórek konserwowy, kukurydza konserwowa, jajko gotowane, sól, pieprz, majonez, pietruszka liście)
OBIAD:
Krem z dyni z grzankami – 300 ml (1,2, 6)
(składniki: dynia w kostce mrożona, włoszczyzna w paski mrożona, ziemniak, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, pieczywo pszenne)
Kurczak duszony w porach -160g (1,2)
(składniki: mięso z piersi kurczaka, pory, masło, sól, pieprz, masło)
Ziemniaki pure – 250g (2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2%, ziemniaki gotowane, sól, pieprz, masło)
Surówka z marchewki i ananasa -150 g(2)
(składniki: marchew, ananas w puszce, olej rzepakowy, pieprz, jogurt, sól)
Woda z cytryną – 250 ml
POSIŁEK DODATKOWY: mandarynka
KOLACJA:
Potrawka chińska z makaronem ryżowym na ciepło -200g (6)
(składniki: makaron ryżowy, mieszanka chińska mrożona, olej rzepakowy, sól, pieprz, zioła)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło- 15g (2)
Ser Gouda – 42g (2)
Szynka wieprzowa jak dawniej – 20g (1,3,6)
Schab wieprzowy długowędzony – 20g (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 80g
Kiełki rzodkiewki – 1g
Rzodkiewki -20g
Papryka czerwona -20g
Kawa zbożowa – 250 ml (1,2)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2400
BIAŁKO (g) 120
TŁUSZCZE (g) 93,3
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 33,1
WĘGLOWODANY (g) 270
W tym cukry proste (g) 40
BŁONNIK POKARMOWY (g) 33
SÓL (g) 5,2