ŚNIADANIE:
II ŚNIADANIE:
Granola z jogurtem, pomarańczą i cynamonem – 160g (1,2)
(składniki: granola: płatki owsiane, otręby owsiane, płatki żytnie, żurawina suszona, słonecznik, pomarańcza, cynamon)
OBIAD:
Zupa ogórkowa – 300 ml (6)
(składniki: woda, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie)
Gulasz mięsno – warzywny – 250g (1,2,6)
(składniki: łopatka wieprzowa, woda, cebula, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy uniwersalny 3%, pieprz czarny, sól, zioła, marchew, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy)
Kasza jęczmienna pęczak – 74 g (1)
Buraczki gotowane -160g
(składniki: buraki, olej rzepakowy, cukier, sok ze świeżej cytryny, sól, pieprz, cukier)
Woda z cytryną -250 ml
(składniki: woda, cytryna)
POSIŁEK PODATKOWY: Owoc – jabłko
KOLACJA:
Fasolka po bretońsku – 200g (1, 6,7)
(składniki: fasola ,,biały Jaś’, kiełbasa śląska, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cebula)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser gouda – 21g (2)
Szynka wieprzowa krucha – 20g (1,3,6)
Kiełbasa krakowska -18g (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 40g
Szpinak -5g
Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2% tłuszczu)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (RAZEM CAŁY DZIEŃ)
ENERGIA (kcal) 2450,5
BIAŁKO (g) 122,5
TŁUSZCZE (g) 87,1
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 35,8
WĘGLOWODANY (g) 306,3
W tym cukry proste (g) 52,1
BŁONNIK POKARMOWY (g) 38,1
SÓL (g) 6