ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Makrela wędzona – 60g (9)
Ser żółty Gouda – 23g (2)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Szynka wieprzowa konserwowa – 20g (3,6,7)
Polędwica z indyka – 20g (1,3,6,7)
Dżem z czarnej porzeczki-22g
Pomidor -50g
Ogórek świeży -20g
rukola -1g
Kakao na mleku– 250ml (2)
(składniki: kakao, mleko spożywcze 3,2%, cukier)
Herbata czarna, napar bez cukru– 250 ml
II ŚNIADANIE
Ciastka francuskie z pieczarkami -100g (1,2)
(składniki: ciasto francuskie mrożone – mąka pszenna, masło, sól, pieczarki smażone: pieczarki świeże, sól, pieprz, cebula, olej rzepakowy)
OBIAD
Zupa porowa z kluseczkami-300 ml (1,2,6)
(składniki: woda, włoszczyzna krojona w paski mrożona, wkładka mięsa wieprzowego, cebula, czosnek, por, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka pszenna)
Ryba w sosie pomidorowym-160 g (1,9)
(składniki: dorsz pieczony, sól, pieprz, zioła, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna)
Ziemniaki gotowane z koperkiem– 250g
Surówka szwedzka -150g
(składniki: ogórki kiszone, olej rzepakowy, pieprz, sól, cukier, sok ze świeżej cytryny, cebula)
Woda z cytryną – 250 ml
(składniki: woda, cytryna)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA
Sałatka z ciecierzycy, fety i świeżego ogórka (2)
(Składniki: ciecierzyca w puszce, cebula czerwona, ogórek świeży, ser feta, olej rzepakowy, sok z cytryny, pietruszka liście)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło 15g (2)
Ser Salami 15g (2)
Polędwica sopocka – 20g (1,3,6)
Kurczak w galarecie z warzywami (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 80g
Sałata lodowa -5g
Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2390
BIAŁKO (g) 119,5
TŁUSZCZE (g) 92,9
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 27
WĘGLOWODANY (g) 268,8
W tym cukry proste (g) 45
BŁONNIK POKARMOWY (g) 36
SÓL (g) 6,7