ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Sałatka jarzynowa 100g (2, 6,7,8)
(jajko gotowane, groszek konserwowy, marchew, seler, pietruszka, musztarda, majonez, sól, pieprz)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser żółty Salami – 5g (2)
Szynka wieprzowa gospodarza – 20 g (3,6,7)
Schab wieprzowy długowędzony – 20g (1,3,6,7)
Dżem truskawkowy 22g
Kiełki rzodkiewki -1g
Pomidor -50g
Ogórek świeży -55g
Kawa zbożowa na mleku – 250ml (2)
(składniki: kawa zbożowa,, mleko spożywcze 3,2%,) (2)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE
Bagietka z kiełkami, pastą twarożkowo- ziołową, ogórkiem świeżym i pomidorem (1,2)
(składniki: bagietka pszenna, ser twarogowy półtłusty, jogurt naturalny, sól, pieprz, pomidor, szczypiorek, zioła prowansalskie, ogórek świeży)
OBIAD
Zupa marchewkowa 300 ml (6)
(składniki: woda, marchew, ziemniaki , włoszczyzna mrożona w paski, pietruszka liście, liść laurowy , ziele angielskie, porcja rosołowa)
Pulpeciki w sosie pomidorowym -180 g (1, 2,6,8)
(składniki: mięso mielone z kurczaka, jaja, sól, pieprz, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, przyprawy)
Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g
Warzywa gotowane: brokuły, kalafior, marchew – 150g
Kompot wieloowocowy- 250 ml
(woda, truskawki mrożone, jagody mrożone, śliwki mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA
Kaszotto – 200 g (6)
(składniki: kasza gryczana, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy, kukurydza żółta konserwowa, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz)
Pieczywo mieszane -100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser Salami – 20g (2)
Kiełbasa wieprzowa gospodarza – 30g (1,3,6)
Kiełbasa krakowska – 20g (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 20g
Kiełki rzodkiewki – 1g
Marchewka surowa -10g
Kawa zbożowa na mleku – 250 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2 %, kawa zbożowa)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2480
BIAŁKO (g) 124
TŁUSZCZE (g) 96,4
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 34,6
WĘGLOWODANY (g) 279
W tym cukry proste (g) 45,7
BŁONNIK POKARMOWY (g) 36,2
SÓL (g) 7
w tym dodawana 2g