ŚNIADANIE
Zupa mleczna z ryżem – 400 ml (2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% , ryż biały, cukier)
Grzanki z cukinią i serem Mozarella
(składniki: chleb pszenny, cukinia pokrojona w paski, ser Mozarella, zioła prowansalskie)
Sałatka warzywna z sosem winegret
(składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, papryka, olej rzepakowy, sok ze świeżej cytryny, przyprawy ziołowe)
Ser twarogowy półtłusty -50 g (2)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser żółty Gouda – 21g (2)
Szynka wieprzowa krucha – 20g (3,6,7)
Schab wieprzowy długowędzony – 20g (1,3,6,7)
Dżem z czarnej porzeczki – 22g
Kiełki rzodkiewki – 1g
Pomidor -50g
Ogórek kiszony -55g
Plastry pomarańczy -15g
Kakao na mleku- 250ml (2)
(składniki: kakao, mleko spożywcze 3,2%, cukier)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE:
Sok pomidorowy z bazylią (6)
OBIAD:
Zupa pieczarkowa z makaronem (1,2,6)
(składniki: woda, włoszczyzna mrożona w paski, porcja rosołowa drobiowa, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pieczarki świeże, cebula, makaron pszenny świderki, mleko spożywcze 3,2%)
Pieczeń rzymska w sosie chrzanowym – 150g (1,2, 8)
(składniki: jaja, mąka pszenna, mięso mielone drobiowe, sól, pieprz, przyprawy ziołowe, mleko spożywcze 3,2 %, chrzan)
Ziemniaki z koperkiem – 250g
Surówka z kapusty białej i papryki -150g
(składniki: kapusta biała, papryka świeża, cebula, marchew, sól, pieprz, olej rzepakowy)
Woda z cytryną -250 ml
Posiłek dodatkowy: Owoc
KOLACJA
Pierogi ruskie (1,2,8)
(mąka pszenna, jaja, sól, pieprz, ser twarogowy półtłusty, olej rzepakowy, cebula, czosnek)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło 15g (2)
Ser Salami 15 g (2)
Schab wieprzowy długowędzony – 20g (1,3,6)
Kurczak w galarecie z warzywami (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 80g
Roszponka -1g
Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2420
BIAŁKO (g) 121
TŁUSZCZE (g) 94,1
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 34,6
WĘGLOWODANY (g) 272,3
W tym cukry proste (g) 40,2
BŁONNIK POKARMOWY (g) 32,2
SÓL (g) 7