ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% tłuszczu, płatki owsiane górskie, cukier) Sałatka jarzynowa 100g (2, 6,7,8) (jajko gotowane, groszek konserwowy, marchew, seler, pietruszka, musztarda, majonez, sól, pieprz) Ser twarogowy półtłusty –50 g (2) Pieczywo mieszane – 100g (1) Masło – 15g (2) Polędwica sopocka – 15g (3,6,7) Szynka wieprzowa z wiochy – 20g (1,3,6,7) Dżem truskawkowy – 22g Szpinak liście, gruszka Pomidor -20g Ogórek świeży -10g Kawa zbożowa, napar bez cukru– 250ml (1) (składniki: kawa zbożowa Inka, woda) Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml |
II ŚNIADANIE
Bagietka ze szpinakiem, pastą twarogowo- ziołową i pomidorem -35 g (1,2)
OBIAD
Zupa marchewkowa – 300 ml (6) (składniki: woda, marchew, ziemniaki , włoszczyzna mrożona w paski, pietruszka liście, liść laurowy , ziele angielskie, porcja rosołowa drobiowa, majeranek) Ryba pieczona w sosie cytrynowym – 150g (1,2, 9) (składniki: ryba miruna mrożona, mąka pszenna, sól, pieprz, jogurt naturalny, mleko spożywcze 3,2%, cytryna, pieprz cytrynowy) Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g Surówka z kiszonej kapusty – 150g (składniki: kapusta kiszona, cebula, marchew, olej rzepakowy, sól, pieprz) Kompot wieloowocowy 250 ml (woda, truskawki mrożone, jagody mrożone, śliwki mrożone, cukier) |
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA
Kaszotto z kurczakiem i warzywami – 200 g (1,6) (składniki: kasza jęczmienna pęczak, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy, kukurydza żółta konserwowa, cebula, groszek konserwowy, marchewka mrożona, mięso z piersi kurczaka pieczone, olej rzepakowy, sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie) Pieczywo mieszane – 100g (1) Masło – 15g (2) Ser żółty Gouda – 21g (2) Polędwica z indyka – 20g (1,3,6) Pomidor -20g Ogórek kiszony – 30g Kiełki rzodkiewki -1g Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2 %, kawa zbożowa) Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień) ENERGIA (kcal) 2480 BIAŁKO (g) 124 TŁUSZCZE (g) 96,4 W tym nasycone kwasy tłuszczowe 34,6 WĘGLOWODANY (g) 279 W tym cukry proste (g) 45,7 BŁONNIK POKARMOWY (g) 36,2 SÓL (g) 7 |