ŚNIADANIE:
- Płatki owsiane na mleku– 400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
- Pasta jajeczna ze szczypiorkiem – 25g (2,8)
- (Składniki: jaja gotowane na twardo, sól, pieprz, szczypiorek, ogórek świeży, majonez)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser żółty Gouda- 21g (2)
Polędwica z indyka – 22g (3,6,7)
Kurczak z warzywami w galarecie – 23g (1,3,6,7)
Dżem truskawkowy -22g
Pomidor -20g
Ogórek kiszony -10g
Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250ml (2)
(składniki: kawa zbożowa Inka, woda)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
- (składniki: herbata czarna Saga, woda)
II ŚNIADANIE:
Sok z marchewki i jabłka – 250 ml
(składniki: marchew, jabłko, woda)
OBIAD:
- Zupa ogórkowa – 300 ml (6)
- (składniki: woda, ziemniaki, ogórki kiszone, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie)
- Gulasz mięsno – warzywny – 250g (1,2,6)
(składniki: łopatka wieprzowa, woda, cebula, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy uniwersalny 3%, pieprz czarny, sól, zioła, marchew, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy)
Kasza jęczmienna pęczak – 74 g (1)
Buraczki gotowane -160g
(składniki: buraki, olej rzepakowy, cukier, sok ze świeżej cytryny, sól, pieprz, cukier)
- Woda z cytryną -250 ml
(składniki: woda, cytryna)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc- pomarańcza
KOLACJA:
- Fasolka po bretońsku – 200g (1, 6,7)
- (składniki: fasola ,,biały Jaś’, kiełbasa śląska, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cebula)
- Pieczywo mieszane – 100g (1)
- Masło – 15g (2)
- Ser żółty Salami – 15g (2)
- Szynka wieprzowa krucha – 40g (1,3,6)
- Polędwica z indyka -40g (1,3,6)
- Pomidor -50g
- Ogórek kiszony – 40g
- Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
- (składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2% tłuszczu)
- Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
- (składniki: herbata czarna Saga, woda)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (RAZEM CAŁY DZIEŃ):
ENERGIA (kcal) 2450,5
BIAŁKO (g) 122,5
TŁUSZCZE (g) 87,1
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 35,8
WĘGLOWODANY (g) 306,3
W tym cukry proste (g) 52,1
BŁONNIK POKARMOWY (g) 38,1
SÓL (g) 6