ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% , Płatki owsiane, cukier)
Makrela wędzona – 60g (9)
Sałatka warzywna -150g
(składniki: kapusta pekińska, pomidor, papryka czerwona, cebula, olej rzepakowy, sok ze świeżej cytryny, pieprz)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Kurczak w galarecie z warzywami – 23 g (3,6,7)
Szynka wieprzowa krucha – 20g (1,3,6,7)
Ser żółty gouda – 21g (2)
Dżem truskawkowy-22g
Pomidor -50g
Ogórek świeży -20g
Kakao na mleku– 250ml
(składniki: kakao, mleko spożywcze 3,2%, cukier) (2)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE
Pieczywko żytnie z pastą ze szprotek i ogórkiem -75g (1,2,9)
(składniki: pieczywko żytnie sanko, szprotki z puszki, serek twarogowy, sól, pieprz, ogórek kiszony)
OBIAD
Zupa rybna – 300 ml (1,2,6,9)
(składniki: woda, ziemniaki, ryba, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, mąka pszenna, mleko spożywcze 3,2%, koper)
Jajko w sosie musztardowym – 160g (1,2,7, 8)
(składniki: jaja, sól, pieprz, jogurt naturalny, musztarda, mąka pszenna)
Ziemniaki z koperkiem – 250g
Kalafior gotowany – 150g
Maślanka – 250 ml (2)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA:
Sałatka warzywna z serem feta -150g (2)
(składniki: ser feta półtłusty, sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, kukurydza żółta konserwowa, oliwki, zioła)
Salsa śledziowa – 130g (9)
(składniki: śledzie a’la matijas, cebula, pomidory z puszki, czosnek, bazylia, sól, pieprz,papryka czerwona, liść laurowy, ziele angielskie, ocet)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser salami- 30g (2)
Szynka wieprzowa krucha – 20g (1,3,6)
Polędwica z indyka -20g (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony– 40g
Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna, napar bez cukru -250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2428
BIAŁKO (g) 121,4
TŁUSZCZE (g) 94,4
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 32 g
WĘGLOWODANY (g) 273,1 g
W tym cukry proste (g) 33,1 g
BŁONNIK POKARMOWY (g) 36,5 g
Sól 8 g