ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Sałatka jarzynowa 100g (2, 6,7,8)
(jajko gotowane, groszek konserwowy, marchew, seler, pietruszka, musztarda, majonez, sól, pieprz)
Ser twarogowy półtłusty -50 g (2)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser żółty Gouda 21g (2)
polędwica drobiowa – 15g (3,6,7)
Szynka wieprzowa konserwowa – 20g (1,3,6,7)
Dżem truskawkowy 22g
Rukola -1g
Pomidor -50g
Ogórek świeży -55g
Kawa zbożowa na mleku – 250ml
(składniki: kawa zbożowa,, mleko spożywcze 3,2%,) (2)
Herbata czarna – 250 ml
II ŚNIADANIE
Bagietka z kiełkami, pastą twarożkowo- ziołową i pomidorem (1,2)
OBIAD
Zupa marchewkowa 300 ml (6)
(składniki: woda, marchew, ziemniaki , włoszczyzna mrożona w paski, pietruszka liście, liść laurowy , ziele angielskie, porcja rosołowa)
Ryba w sosie cytrynowym 150g (1,2, 9)
(składniki: ryba miruna, mąka pszenna, sól, pieprz, jogurt naturalny, mleko spożywcze 3,2%, cytryna pieprz cytrynowy)
Ziemniaki gotowane z koperkiem 250g
Surówka z kiszonej kapusty 120g
(składniki: kapusta kiszona, cebula, marchew, olej rzepakowy, sól, pieprz)
Kompot wieloowocowy 250 ml
(woda, truskawki mrożone, jagody mrożone, śliwki mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA
Kaszotto 200 g (6)
(składniki: kasza gryczana, papryka czerwona, koncentrat pomidorowy, kukurydza żółta konserwowa, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło 15g (2)
Ser Salami 20g (2)
Szynka wieprzowa – 20g (1,3,6)
Polędwica z indyka – 20g (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony – 80g
Sałata lodowa -2g
Kawa zbożowa – 250 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2 %, kawa zbożowa)
Herbata czarna – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2480
BIAŁKO (g) 124
TŁUSZCZE (g) 96,4
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 34,6
WĘGLOWODANY (g) 279
W tym cukry proste (g) 45,7
BŁONNIK POKARMOWY (g) 36,2
SÓL (g) 7
w tym dodawana 2g