ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Bagietka pełnoziarnista z twarożkiem i szczypiorkiem (1,2,5)
(składniki: bagietka pszenno – żytnia, twarożek półtłusty, sól, pieprz, jogurt naturalny, szczypiorek)
Ser żółty Gouda – 21 g (2)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Schab długowędzony – 20g (3,6,7)
Polędwica z indyka- 20g (1,3,6,7)
Dżem z czarnej porzeczki – 22g
Pomidor -50g
Ogórek świeży -55g
Kawa zbożowa na mleku – 250ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2%)
Mleko spożywcze 3,2% – 250 ml (2)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
OBIAD:
Zupa gulaszowa 300 ml (1,6)
(składniki: woda, włoszczyzna mrożona w paski, mięso z łopatki wieprzowej, sól, pieprz, olej rzepakowy, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, ziemniaki, papryka, papryka słodka mielona, tymianek)
Bitki wieprzowe w sosie własnym -180 g (1,2)
(składniki: schab wieprzowy bez kości, woda, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz)
Kasza gryczana – 76 g
Buraczki z jabłkiem i cebulką -150g
(składniki: buraki gotowane, jabłko, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, ocet jabłkowy, cukier)
Kompot wieloowocowy 250 ml
(składniki: woda, mieszanka kompotowa: jagody mrożone, porzeczki mrożone, truskawki mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA:
Cebulaki – 120 g (1,2)
(składniki: mąka pszenna, drożdże, sól, pieprz, mleko spożywcze 3,2 %, cukier, jaja, cebula, olej rzepakowy)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser Gouda – 21g (2)
Szynka wieprzowa jak dawniej -18g (1,3,6)
Schab wieprzowy chłopski -23 g (1,3,6)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony -40g
Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna, napar bez cukru -250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2434
BIAŁKO (g) 121,7
TŁUSZCZE (g) 94,6
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 33,6g
WĘGLOWODANY (g) 273,8 g
W tym cukry proste (g) 34 g
BŁONNIK POKARMOWY (g) 36,1 g
Sól 6,5 g