Zupa mleczna z makaronem – 400 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , makaron, cukier) Bagietka pszenna z pastą pomidorową, Mozarellą i ogórkiem – 78 g (1,2,5) (składniki: bagietka pszenna, ser twarogowy półtłusty, koncentrat pomidorowy, bazylia, ser Mozarella, ogórek świeży) Twarożek półtłusty -50g (2) Ser żółty Salami – 30g (2) Pieczywo mieszane 100g (1) Masło – 15g (2) Szynka wieprzowa jak dawniej – 22g (3,6,7) Polędwica z indyka – 20g (1,3,6,7) Dżem wiśniowy -22g Pomidor -50g, plastry pomarańczy -20g Ogórek kiszony – 20 g Kakao na mleku – 250ml (składniki: kakao, mleko spożywcze 3,2%) (2) Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml |
II ŚNIADANIE Kasza manna z musem owocowym i kawałkami banana (1,2) (kasza manna, mleko spożywcze 3,2%, cukier, kiwi, banan) OBIAD Kapuśniak z młodej kapusty 300 ml (6) (składniki: woda, ziemniaki, kapusta biała, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, cebula, liść laurowy ziele angielskie, porcja rosołowa) Bitki wieprzowe duszone w sosie własnym -150g (1) (składniki: schab wieprzowy bez kości, woda, cebula, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy uniwersalny 3%, Pieprz czarny, sól) Kasza gryczana -100g Buraczki z jabłkiem i cebulką na zimno – 150g (składniki: buraczki gotowane, jabłko, cebula, sól, pieprz, cukier, olej rzepakowy) Kompot wieloowocowy 250 ml (składniki: woda, mieszanka kompotowa: jagody mrożone, porzeczki mrożone, truskawki mrożone, cukier) POSIŁEK DODATKOWY: jabłko KOLACJA Cebulaki (składniki: mąka pszenna, drożdże, sól, pieprz, mleko spożywcze 3,2 %, cukier, jaja, cebula, olej rzepakowy) Pieczywo mieszane – 100g (1) Masło – 15g (2) Ser gouda – 21g (2) Szynka wieprzowa jak dawniej -18g (1,3,6) Galaretka z kurczaka z warzywami -23 g Pomidor -50g Ogórek kiszony -40g Kiełki rzodkiewki -1g Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2) (składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2%) Herbata czarna, napar bez cukru -250 ml WARTOŚĆ ODŻYWCZA (cały dzień) ENERGIA (kcal) 2421 BIAŁKO (g) 121 TŁUSZCZE (g) 94,1 W tym nasycone kwasy tłuszczowe 33,6g WĘGLOWODANY (g) 272 mg W tym cukry proste (g) 34 g BŁONNIK POKARMOWY (g) 36,1 SÓL (g) 5, w tym dodawana 2g |