ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku 250 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Jajecznica ze szczypiorkiem (8) (składniki: jajka, sól, pieprz, woda) Kapusta pekińska z pomidorem, rzodkiewkami w sosie koperkowo-ziołowym (składniki: kapusta pekińska, pomidor, rzodkiewki, koper, olej rzepakowy, sok ze świeżej cytryny, sól, pieprz, bazylia)
Ser twarogowy półtłusty -50g (2)
Ser żółty Salami -30g (2)
Pieczywo mieszane- 100g (1)
Masło – 15g (2)
Dżem wiśniowy 22g
Pomidor -50g
Ogórek kiszony -40g
Kawa zbożowa na mleku- 250ml
(składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%) (2)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE
Sałatka z buraka, gruszki i orzecha włoskiego (10)
OBIAD
Zupa jarzynowa 300 ml (1,6)
(składniki: woda, włoszczyzna mrożona w paski, sól, pieprz, olej rzepakowy, cebula, czosnek, fasola szparagowa mrożona, ziemniaki, papryka, brukselka mrożona, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk)
Śledź w jogurcie -140 g (2,9)
(składniki: śledzie a’la matijas, jogurt naturalny, cebula, ogórek kiszony, pieprz)
Ziemniaki z koperkiem – 250g
Fasolka szparagowa gotowana-120g
Woda z cytryną – 250 ml
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA
Makaron łazanki z kiszoną kapustą 200 g (1)
(składniki: makaron łazanki, kiszona kapusta, sól, pieprz, przyprawy ziołowe, pieczarki)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło 15g (2)
Ser Gouda 42 g (2)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony– 20g
Kawa zbożowa 250 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2 %, kawa zbożowa)
Herbata czarna -250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (razem cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2425
BIAŁKO (g) 121,2
TŁUSZCZE (g) 94,3
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 35
WĘGLOWODANY (g) 272,8
W tym cukry proste (g) 40,6
BŁONNIK POKARMOWY (g) 43
SÓL (g) 5