ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku – 250 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier) Jajecznica (8) (składniki: jajka, sól, pieprz, woda) Kapusta pekińska z pomidorem, rzodkiewkami w sosie koperkowo-ziołowym -120g (2) (składniki: kapusta pekińska, rzodkiewki, koper, zioła prowansalskie, pomidor, jogurt naturalny) Pieczywo mieszane 100g (1) Masło – 15g (2) Ser żółty Salami – 15g (2) Szynka wieprzowa krucha – 22 g (1,3,6,7) Pieczeń rzymska -20g (1,2,8) Dżem z czarnej porzeczki – 22g Pomidor -20g Ogórek kiszony -25g Kakao na mleku– 250ml (2) (składniki: kakao naturalne, mleko spożywcze 3,2%, cukier) Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml II ŚNIADANIE Sałatka z buraka, gruszki i orzecha włoskiego -120 g (10) (składniki: burak gotowany, gruszka, orzech włoski, olej rzepakowy, ocet balsamiczny, szpinak liście) |
OBIAD
Zupa gulaszowa – 300 ml (1,6) (składniki: woda, włoszczyzna mrożona w paski, mięso z łopatki wieprzowej, sól, pieprz, olej rzepakowy, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, ziemniaki, papryka, papryka słodka mielona, tymianek) Pulpeciki w sosie pomidorowym – 180 g (1, 2,6,8) (składniki: mięso mielone z kurczaka, jaja, sól, pieprz, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, przyprawy) Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g Warzywa gotowane: brokuły, kalafior, marchew – 150g Woda z cytryną – 250 ml POSIŁEK DODATKOWY: Owoc – kiwi |
KOLACJA
Makaron łazanki z kiszoną kapustą – 200 g (1) (składniki: makaron łazanki, kiszona kapusta, sól, pieprz, przyprawy ziołowe, pieczarki) Pieczywo mieszane – 100g (1) Masło -15g (2) Ser gouda – 41g (2) Szynka wieprzowa gospodarza – 20g (1,3,6) Ogonówka wieprzowa wędzona -20g (1,3,6,7) Pomidor -10g Ogórek konserwowy– 20g Ogórek świeży – 20g Kawa zbożowa na mleku – 250 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2 %, kawa zbożowa) Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (razem cały dzień) ENERGIA (kcal) 2435 BIAŁKO (g) 121,7 TŁUSZCZE (g) 94,6 W tym nasycone kwasy tłuszczowe 36 WĘGLOWODANY (g) 273,9 W tym cukry proste (g) 41 BŁONNIK POKARMOWY (g) 42 SÓL (g) 5,7 w tym dodawana 2g |