ŚNIADANIE:

Płatki owsiane na mleku –   400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze  3,2% tłuszczu,  płatki owsiane górskie, cukier)
Sałatka z pomidorem, sałatą i słonecznikiem – 150 g  (7)
(sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, kukurydza konserwowa, sól, pieprz, olej rzepakowy, ocet balsamiczny, cebula czerwona, musztarda)
Ser twarogowy półtłusty –30 g (2)
Pieczywo mieszane – 100 g (1)
Masło – 15 g  (2)
Kurczak z warzywami w galarecie – 23 g (3,6,7)
Szynka wieprzowa konserwowa – 20 g (1,3,6,7)
Dżem truskawkowy – 22 g
Pomidor -20 g
Ogórek świeży -10g, Szpinak świeży – 1g
Kawa zbożowa, napar bez cukru– 250ml (1)
(składniki: kawa zbożowa Inka, woda)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml

II ŚNIADANIE:

Bagietka pszenna z kiełkami, pastą twarogowo- ziołową i rzodkiewką -35 g (1,2)

(Składniki: bagietka pszenna, pasta: ser twarogowy półtłusty, zioła prowansalskie, sól, pieprz, jogurt naturalny, rzodkiewki, kiełki rzodkiewki, plasterki pomidora)

OBIAD:

Zupa marchewkowa – 300 ml (6)
(składniki: woda, marchew, ziemniaki ,  włoszczyzna mrożona w paski, pietruszka liście, liść laurowy , ziele angielskie, porcja rosołowa drobiowa, majeranek)
Ryba pieczona w sosie cytrynowym – 150g (1,2, 9)
(składniki: ryba dorsz mrożony, mąka pszenna, sól, pieprz, jogurt naturalny, mleko spożywcze 3,2%, cytryna, pieprz cytrynowy)
Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g
Surówka z kiszonej kapusty – 150g
(składniki: kapusta kiszona, cebula, marchew, olej rzepakowy, sól, pieprz)
Kompot wieloowocowy 250 ml
(woda, truskawki mrożone, jagody mrożone, śliwki mrożone, cukier)

POSIŁEK DODATKOWY: Owoc

KOLACJA:

Kaszotto z warzywami i kurczakiem – 200 g (1,6)
(składniki: kasza jęczmienna pęczak, papryka czerwona, mięso z piersi kurczaka pieczone, fasolka szparagowa gotowana, cebula, groszek konserwowy, olej rzepakowy, sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło – 15g  (2)
Ser żółty Gouda – 21g (2)
Szynka wieprzowa jak dawniej – 20g (1,3,6), Szynka wieprzowa konserwowa – 20g (1,3,6,7)
Pomidor -20g
Ogórek kiszony – 10g
Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250 ml  (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2 %, kawa zbożowa Inka)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml

WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)

ENERGIA (kcal)                                    2480
BIAŁKO (g)                                            124
TŁUSZCZE (g)                                        96,4
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 34,6
WĘGLOWODANY (g)                          279
W tym cukry proste (g)                      45,7
BŁONNIK POKARMOWY (g)              36,2
SÓL (g)                                                   7

Rehabilitacja Kardiologiczna w Wieżycy
83-316 Gołubie, Świerkowa 3
NIP: 5892013120
REGON: 222037280
Rehabilitacja Wieżyca
© 2018 Wszelkie prawa zastrzeżone
Realizacja: Mikołaj Lisiewicz