ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Makrela wędzona – 60g (9)
Ser twarogowy półtłusty – 50g (2)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Szynka wieprzowa konserwowa – 21g (3,6,7)
Polędwica sopocka – 20g (1,3,6,7)
Ser żółty gouda – 21g (2)
Dżem truskawkowy-22g
Kiełki rzodkiewki -1g
Pomidor -50g
Ogórek świeży -20g
Kakao na mleku- 250ml
(składniki: kakao, mleko spożywcze 3,2%, cukier) (2)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE
Pieczywko żytnie z pastą ze szprotek i ogórkiem (1,2,9)
(składniki: pieczywko żytnie sanko, szprotki z puszki, serek twarogowy, sól, pieprz, ogórek kiszony)
OBIAD
Zupa rybna 300 ml (1,2,6)
(składniki: woda, ziemniaki, ryba, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, mąka pszenna, mleko spożywcze 3,2%)
Jajka sadzone 160g (8)
(składniki: jaja, olej rzepakowy, sól, pieprz)
Ziemniaki z koperkiem 250g
Fasolka szparagowa gotowana 200g
Maślanka 250 ml (2)
POSIŁEK DODATKOWY: owoc
KOLACJA
Sałatka warzywna z serem feta
(składniki: ser feta półtłusty, sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, kukurydza żółta konserwowa, oliwki, zioła)Pieczywo mieszane – 100g (1)Masło – 15g (2)Ser salami- 30g (2)Szynka wieprzowa krucha – 20g (1,3,6)Polędwica z indyka -20g (1,3,6)Pomidor -50gOgórek świeży– 40gKawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)(składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2%)Herbata czarna, napar bez cukru -250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2413
BIAŁKO (g) 120,6
TŁUSZCZE (g) 93,8
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 29,6g
WĘGLOWODANY (g) 271,4mg
W tym cukry proste (g) 31 g
BŁONNIK POKARMOWY (g) 36,1
SÓL (g) 4