ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku 400 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier) Jajko gotowane na miękko Pieczywo mieszane 100g (1) Masło – 15g (2) Ser żółty salami – 30g (2) Polędwica sopocka – 20 g (1,3,6,7) Kurczak w galarecie z warzywami 23g (1,3,6,7) szynka z indyka – 21g (1,3,6,7) Dżem wiśniowy – 22g Pomidor -50g Ogórek świeży -55g Papryka czerwona -20g Kakao na mleku – 250 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2 %, kakao, cukier) Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml II ŚNIADANIE Koktajl mleczno – truskawkowy z pomarańczą (2) (składniki: maślanka, truskawki mrożone, pomarańcza, cukier) OBIAD Barszcz ukraiński – 300 ml (6) (składniki: woda, buraki, cebula, czosnek, włoszczyzna, zakwas z buraka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, fasola w puszce, czosnek, ziemniaki, porcja rosołowa) Eskalopka drobiowa – 150g (8) (składniki: mięso z piersi kurczaka, jaja, sól, pieprz, przyprawy ziołowe) Ziemniaki z koperkiem – 250g Surówka z białej rzodkwi – 150g (2,8) (składniki: biała rzodkiew, jogurt, sól, pieprz, olej rzepakowy, majonez, sok ze świeżej cytryny, koper) Kompot wieloowocowy – 250 ml (woda, truskawki mrożone, jagody mrożone, cukier) POSIŁEK DODATKOWY: Kisiel brzoskwiniowy z kokosem-160 g (składniki: kisiel brzoskwiniowy z proszku, woda, cukier, wiórki kokosowe) KOLACJA Śledzie z cebulką 150 g (9) (składniki: śledzie a’ la matijas, cebula, olej rzepakowy, pieprz) Pieczywo mieszane 100g (1) Masło 15g (2) Ser salami 20g (2) Szynka wieprzowa jałowcowa – 22g (1,3,6) Polędwica z indyka -20g (1,3,6,7) Pomidor -50g Ogórek kiszony– 40g Papryka czerwona -20g Roszponka -5g Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2 %, kawa zbożowa) Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml |
ENERGIA (kcal) 2420 BIAŁKO (g) 121 TŁUSZCZE (g) 94,1 W tym nasycone kwasy tłuszczowe(g) 30 WĘGLOWODANY (g) 272,2 W tym cukry proste (g) 42 BŁONNIK POKARMOWY (g) 38 SÓL (g) 6 |