ŚNIADANIEPłatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)Makrela wędzona – 60g (9)Ser twarogowy półtłusty – 50g (2)Pieczywo mieszane 100g (1)Masło – 15g (2)Szynka wieprzowa konserwowa – 21g (3,6,7)Polędwica sopocka – 20g (1,3,6,7)Ser żółty gouda – 21g (2)Dżem truskawkowy-22gKiełki rzodkiewki -1gPomidor -50gOgórek świeży -20gKakao na mleku– 250ml(składniki: kakao, mleko spożywcze 3,2%, cukier)(2)Herbata czarna, napar bez cukru – 250 mlII ŚNIADANIEPieczywko żytnie z pastą ze szprotek i ogórkiem (1,2,9)(składniki: pieczywko żytnie sanko, szprotki z puszki, serek twarogowy, sól, pieprz, ogórek kiszony)OBIADZupa rybna 300 ml (1,2,6)(składniki: woda, ziemniaki, ryba, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeniowy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, mąka pszenna, mleko spożywcze 3,2%)Jajka sadzone 160g (8)(składniki: jaja, olej rzepakowy, sól, pieprz)Ziemniaki z koperkiem 250gFasolka szparagowa gotowana 200gMaślanka 250 ml (2)POSIŁEK DODATKOWY: owocKOLACJASałatka warzywna z serem feta (składniki: ser feta półtłusty, sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, kukurydza żółta konserwowa, oliwki, zioła)Pieczywo mieszane – 100g (1)Masło – 15g (2)Ser salami- 30g (2)Szynka wieprzowa krucha – 20g (1,3,6)Polędwica z indyka -20g (1,3,6)Pomidor -50gOgórek świeży– 40gKawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)(składniki: kawa zbożowa, mleko spożywcze 3,2%)Herbata czarna, napar bez cukru -250 mlWARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)ENERGIA (kcal) 2413BIAŁKO (g) 120,6 TŁUSZCZE (g) 93,8W tym nasycone kwasy tłuszczowe 29,6gWĘGLOWODANY (g) 271,4mgW tym cukry proste (g) 31 gBŁONNIK POKARMOWY (g) 36,1SÓL (g) 4 |