ŚNIADANIE:
- Tosty z cukinią i serem –35 g (1,2)
- (składniki: pieczywo pszenno- żytnie, cukinia, bazylia, ser Mozarella)
- Zupa mleczna z płatkami owsianymi – 400 ml (1,2)
- (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
- Pieczywo mieszane 100g (1)
- Masło – 15g (2)
- Ser żółty Gouda – 21 g (2)
- Ogonówka wieprzowa – 20g (1,3,6,7)
- Szynka wieprzowa jak dawniej – 20g (1,3,6,7)
- Dżem truskawkowy – 22g
- Pomidor -10g
- Ogórek świeży -20g
- Kakao na mleku– 250ml (2)
- (składniki: kakao, mleko spożywcze 3,2%, cukier)
- Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
- (składniki: herbata czarna, woda)
II ŚNIADANIE:
- Sok pomidorowy z bazylią – 200 ml (6)
- (składniki: pomidory świeże, pomidory w puszce krojone, bazylia, woda)
OBIAD:
- Zupa pomidorowa z makaronem – 300 ml (1,6)
- (składniki: woda, włoszczyzna mrożona w paski, porcja rosołowa drobiowa, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, cebula, makaron pszenny świderki)
- Pieczeń rzymska pieczona w sosie – 150g (1,2,8)
- (składniki: jaja, mąka pszenna, mięso mielone drobiowe, sól, pieprz, przyprawy ziołowe, mleko spożywcze 3,2 %)
- Ziemniaki z koperkiem – 250g
- Sałatka wiosenna -150g
- (składniki: ogórek świeży, olej rzepakowy, koper, cukier, sałata lodowa)
- Kompot jabłkowy -250 ml
- (składniki: jabłko, woda, cukier, cynamon)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc – banan
KOLACJA:
- Sałatka jarzynowa -160g (2, 6, 7,8)
- ziemniaki gotowane, groszek w puszce, jajka gotowane, ogórek konserwowy, marchewka gotowana, seler gotowany, pietruszka gotowana, sól, pieprz, musztarda, majonez, jogurt naturalny)
- Pieczywo mieszane – 100g (1)
- Masło – 15g (2)
- Ser żółty Gouda – 21 g (2)
- Kiełbasa krakowska – 22g (1,3,6)
- Polędwica z indyka -20 g (1,3,6)
- Pomidor -20g
- Ogórek kiszony – 20g
- Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
- (składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%)
- Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
- (składniki: herbata czarna, woda)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień):
- ENERGIA (kcal) 2398
- BIAŁKO (g) 119,1
- TŁUSZCZE (g) 92,1
- W tym nasycone kwasy tłuszczowe 33,6
- WĘGLOWODANY (g) 275,3
- W tym cukry proste (g) 40,2
- BŁONNIK POKARMOWY (g) 32,2
- SÓL (g) 7