ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 250 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Jajecznica ze szczypiorkiem -120g (8)
(składniki: jajka, sól, pieprz, woda, szczypiorek)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser żółty Salami – 15g (2)
Ogonówka wieprzowa – 24 g (1,3,6,7)
Szynka z indyka -20g (1,2,8)
Dżem z czarnej porzeczki – 22g
Pomidor -10g
Ogórek kiszony -15g
Kakao na mleku – 250ml (2)
(składniki: kakao naturalne, mleko spożywcze 3,2%, cukier)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE:
Sałatka z buraka, gruszki i orzecha włoskiego -120 g (10)
(składniki: burak gotowany, gruszka, orzech włoski, olej rzepakowy, ocet balsamiczny, szpinak liście)
OBIAD:
Zupa gulaszowa – 300 ml (1,6)
(składniki: woda, włoszczyzna mrożona w paski, mięso z łopatki wieprzowej, sól, pieprz, olej rzepakowy, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, ziemniaki, papryka, papryka słodka mielona, tymianek)
Pulpeciki w sosie pomidorowym – 180 g (1, 2,6,8)
(składniki: mięso mielone z kurczaka, jaja, sól, pieprz, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, przyprawy) Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g
Warzywa gotowane: brokuły, kalafior, marchew – 150g
Woda z cytryną – 250 ml
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc – mandarynka
KOLACJA:
Makaron łazanki z kiszoną kapustą – 200 g (1) (składniki: makaron łazanki, kiszona kapusta, sól, pieprz, przyprawy ziołowe, pieczarki) Pieczywo mieszane – 100g (1) Masło -15g (2) Ser gouda – 21g (2) Szynka wieprzowa gospodarza – 20g (1,3,6) Ogonówka wieprzowa wędzona -20g (1,3,6,7) Pomidor -10g Ogórek konserwowy– 20g Ogórek świeży – 20g Kawa zbożowa na mleku – 250 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2 %, kawa zbożowa) Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (razem cały dzień) ENERGIA (kcal) 2435 BIAŁKO (g) 121,7 TŁUSZCZE (g) 94,6 W tym nasycone kwasy tłuszczowe 36 WĘGLOWODANY (g) 273,9 W tym cukry proste (g) 41 BŁONNIK POKARMOWY (g) 42 SÓL (g) 5,7 w tym dodawana 2g |