ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2) (składniki: mleko spożywcze 3,2% , płatki owsiane, cukier)
Jajko gotowane faszerowane rzodkiewką – 76 g (2,8)
(składniki: jajko gotowane na twardo, rzodkiewki, majonez, sól, pieprz)
Ser żółty Gouda – 23 g (2)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Polędwica z indyka – 20g (1,3,6,7)
Szynka wieprzowa jak dawniej – 20g (1,3,6,7)
Dżem truskawkowy -22g
Pomidor -5 g
Ogórek świeży -20g
Pomarańcza – 20g
Kawa zbożowa – 250ml (2)
(składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna, napar bez cukru– 250 ml
II ŚNIADANIE:
Koktajl ze szpinaku, ananasa i gruszki, siemię lniane – 250 ml
(składniki: szpinak liście, gruszka, ananas z puszki, siemię lniane, woda)
OBIAD:
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty – 300 ml (1,6)
(składniki: włoszczyzna mrożona w paski, woda, kapusta kiszona, kasza jęczmienna perłowa, cebula, porcja rosołowa drobiowa, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
Klopsiki z warzywami w białym sosie -150g (1,2,6,8)
(składniki: mięso mielone z kurczaka, olej rzepakowy, mąka pszenna, jaja, sól, pieprz, zioła prowansalskie, włoszczyzna mrożona w paski, cebula, mleko spożywcze 3,2%, jaja)
Ziemniaki z koperkiem -250g
Surówka z marchewki i jabłka -150g (2)
(składniki: marchew surowa, jabłko, olej rzepakowy, sok z cytryny, cukier, pieprz)
Kompot wieloowocowy – 250 ml
(składniki: woda, mieszanka kompotowa: jagody mrożone, porzeczki mrożone, truskawki mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY: Galaretka truskawkowa z kokosem
KOLACJA:
Placki ziemniaczane -150 g (1,2,8)
(składniki: ziemniaki gotowane, cebula, jajko, mąka pszenna, sól, pieprz, olej rzepakowy)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser Gouda – 21g (2)
Szynka wieprzowa krucha – 20 g (1,3,6)
Polędwica sopocka – 20g (1,3,6)
Pomidor -50g
Papryka czerwona -20g
Ogórek kiszony – 40g
Roszponka -1 g
Kawa zbożowa z mlekiem – 250 ml (1,2)
(składniki: kawa zbożowa inka, mleko spożywcze 3,2%)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień)
ENERGIA (kcal) 2415
BIAŁKO (g) 120,7
TŁUSZCZE (g) 93,9
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 39,1
WĘGLOWODANY (g) 271,6
W tym cukry proste (g) 48
BŁONNIK POKARMOWY (g) 35
SÓL (g) 6,8