ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2).
( Składniki: płatki owsiane, mleko spożywcze 3,2%, cukier)
Sałatka warzywna -150 g
( sałata lodowa, roszponka, pomidor, rzodkiewki, ogórek świeży,
kukurydza żółta konserwowa, sól, pieprz, olej rzepakowy)
Ser twarogowy półtłusty –50 g (2)
Pieczywo mieszane 100g (1)
Masło – 15g (2)
Szynka wieprzowa jak dawniej – 20g (3,6,7)
Szynka wieprzowa konserwowa – 23g (1,3,6,7)
Dżem truskawkowy – 22g
Pomidor -40g
Ogórek świeży – 20g
Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250 ml (1)
(Składniki: kawa zbożowa Inka, woda)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
( Składniki: herbata czarna Saga, woda)
II ŚNIADANIE:
Brokuł z jajkiem, prażonym słonecznikiem i sosem jogurtowo-czosnkowym -150g (2,8). składniki: jajko gotowane, brokuł gotowany, prażony słonecznik, pomidor, jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól, pieprz)
OBIAD:
Zupa tajska – 300 ml (1,2,6)
składniki: włoszczyzna mrożona w paski, mięso z piersi kurczaka, mleko kokosowe, pasta curry, liście limonki, czosnek świeży, cebula, olej rzepakowy, papryka czerwona mrożona, cukinia)
Gołąbek w sosie -160 g (1,2,8)
(składniki: mięso mielone z piersi kurczaka, jajko, mąka pszenna, ryż biały, olej rzepakowy, sól, pieprz, cebula, kapusta biała, koncentrat pomidorowy)
Ziemniaki z koperkiem -250 g
(Składniki: ziemniaki gotowane, koper świeży)
Warzywa gotowane -200g
(Składniki: warzywa mrożone: brokuły, marchew, kalafior)
Kompot wieloowocowy – 250 ml
(Składniki: woda, mieszanka kompotowa: jagody mrożone, porzeczki mrożone, truskawki mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc
KOLACJA:
Ryż z jabłkiem i cynamonem – 150g (2)
(Składniki: ryż biały gotowany, jabłka prażone, cynamon, cukier)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250ml.
Pieczywo mieszane -100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser Mozarella – 12 g (2)
Kurczak w galarecie z warzywami – 23g (1,3,6)
Polędwica z indyka – 20g (1,3,6)
Pomidor- 30g
Ogórek kiszony -20g
Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250 ml (1)
( Składniki: kawa zbożowa Inka, woda)
( Składniki: herbata Saga, woda)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień):
ENERGIA (kcal) 2405
BIAŁKO (g) 120,2
TŁUSZCZE (g) 93,5
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 31
WĘGLOWODANY (g) 270,5
w tym cukry proste (g) 44
BŁONNIK POKARMOWY (g) 32
SÓL (g) 6,3