ŚNIADANIE:
II ŚNIADANIE:
OBIAD:
Barszcz ukraiński – 300 ml (6)
(składniki: woda, buraki, cebula, czosnek, włoszczyzna, zakwas z buraka, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, fasola w puszce, czosnek, ziemniaki, porcja rosołowa)
Eskalopka drobiowa – 150g (8)
(składniki: mięso z piersi kurczaka, jaja, sól, pieprz, przyprawy ziołowe)
Ziemniaki z koperkiem – 250g
Surówka z białej rzodkwi – 150g (2,8)
(składniki: biała rzodkiew, jogurt, sól, pieprz, olej rzepakowy, majonez, sok ze świeżej cytryny, koper)
Kompot wieloowocowy – 250 ml
(woda, truskawki mrożone, jagody mrożone, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY:
KOLACJA:
Śledzie z cebulką 150 g (9)
(składniki: śledzie a’ la Matijas, cebula, olej rzepakowy, pieprz)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło- 15g (2)
Ser salami- 20g (2)
Szynka wieprzowa jałowcowa – 22g (1,3,6)
Polędwica z indyka -20g (1,3,6,7)
Pomidor -50g
Ogórek kiszony– 40g
Papryka czerwona -20g
Roszponka -5g
Kawa zbożowa -250 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2 %, kawa zbożowa)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
(składniki: herbata czarna, woda)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (CAŁY DZIEŃ):
ENERGIA (kcal) 2420
BIAŁKO (g) 121
TŁUSZCZE (g) 94,1
W tym nasycone kwasy tłuszczowe(g) 30
WĘGLOWODANY (g) 272,2
W tym cukry proste (g) 42
BŁONNIK POKARMOWY (g) 38
SÓL (g) 6