ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku – 400 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2% tłuszczu, płatki owsiane górskie, cukier)
Sałatka z pomidorem, sałatą i słonecznikiem – 150 g (7)
(sałata lodowa, pomidor, ogórek świeży, kukurydza konserwowa, sól, pieprz, olej rzepakowy, ocet balsamiczny, cebula czerwona, musztarda)
Ser twarogowy półtłusty –30 g (2)
Pieczywo mieszane – 100 g (1)
Masło – 15 g (2)
Kurczak z warzywami w galarecie – 23 g (3,6,7)
Szynka wieprzowa jak dawniej – 20 g (1,3,6,7)
Szynka wieprzowa krucha – 20 g (1,3,6,7)
Dżem truskawkowy – 22 g
Pomidor -10 g
Ogórek świeży -10g, Roszponka liście
Kawa zbożowa, napar bez cukru– 250ml (1)
(składniki: kawa zbożowa Inka, woda)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
II ŚNIADANIE:
Bagietka pszenna z kiełkami, pastą twarogowo- ziołową i pomidorem -35 g (1,2)
(Składniki: bagietka pszenna, pasta: ser twarogowy półtłusty, zioła prowansalskie, sól, pieprz, jogurt naturalny, rzodkiewka, ogórek świeży, koper, plasterki pomidora)
OBIAD:
Zupa marchewkowa – 300 ml (6)
(składniki: woda, marchew, ziemniaki , włoszczyzna mrożona w paski, pietruszka liście, liść laurowy , ziele angielskie, porcja rosołowa drobiowa, majeranek)
Ryba pieczona w sosie cytrynowym – 150g (1,2, 9)
(składniki: ryba dorsz mrożony, mąka pszenna, sól, pieprz, jogurt naturalny, mleko spożywcze 3,2%, cytryna, pieprz cytrynowy)
Ziemniaki gotowane z koperkiem – 250g
Surówka z kiszonej kapusty – 150g
(składniki: kapusta kiszona, cebula, marchew, olej rzepakowy, sól, pieprz)
Kompot jabłkowy – 250 ml
(woda, jabłko, cynamon, cukier)
POSIŁEK DODATKOWY: Owoc – banan
KOLACJA:
Kaszotto z warzywami i kurczakiem – 200 g (1,6)
(składniki: kasza gryczana, papryka czerwona, mięso z piersi kurczaka pieczone, fasolka szparagowa gotowana, cebula, groszek konserwowy, olej rzepakowy, sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie)
Pieczywo mieszane – 100g (1)
Masło – 15g (2)
Ser żółty Gouda – 21g (2)
Schab długowędzozny – 20g (1,3,6), Kurczak w galarecie z warzywami – 23g (1,3,6,7)
Pomidor -20g
Ogórek kiszony – 20g
Papryka czerwona – 20g, roszponka
Kawa zbożowa, napar bez cukru – 250 ml (1,2)
(składniki: mleko spożywcze 3,2 %, kawa zbożowa Inka)
Herbata czarna, napar bez cukru – 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA (suma cały dzień):
ENERGIA (kcal) 2480
BIAŁKO (g) 124
TŁUSZCZE (g) 96,4
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 34,6
WĘGLOWODANY (g) 279
W tym cukry proste (g) 45,7
BŁONNIK POKARMOWY (g) 36,2
SÓL (g) 7